Reactie op Ik, antisemiet – Israël actueel

Gezamenlijk koninklijk priesterschap

Reactie op Ik, antisemiet – Israël actueel 2010 (geplaatst)

Velen zullen de goedbedoelde column van R. Ridderhof weten te waarderen. Toch hoeven wij ons in het geheel niet achtergesteld te voelen bij het Joodse volk. Ik geloof dat de gelijkenis van de Verloren zoon (Luc. 15) de verhouding met Israël verduidelijkt.

De verontwaardigde oudere broer wordt belooft: ‘Kind, gij zijt altijd bij mij en al het mijne is het uwe.’ Het Joodse volk blijft inderdaad de zoon van God en vervult een belangrijke rol op het wereldtoneel. Wij echter waren het ‘niet waard zijn zoon te heten’; toch wordt ook ons een ring aangedaan, wij ontvingen het ‘burgerrecht Israëls’ (Ef. 2:12) en zo vormen wij gezamenlijk een ‘koninklijk priesterschap’ (Op. 1:5).

Wij vervullen daarin verschillende rollen. De oudste broer wilde niet naar binnen gaan terwijl wij feest vierden (deel kregen aan de Geest van het zoonschap). Onze taak als zonen Gods is meer verborgen, maar zoveel beter, dat het juist hén tot jaloersheid moet wekken (Rom. 11:14).

De genade aan ons betoond kan niet anders dan een ‘voortdurend hartzeer’ bewerken om onze (aan het evangelie) ongehoorzame oudere broer, uit wie het heil ten slotte kwam.

Chr. Levi Zoutendijk, Delft

NB. Ik ben R. Ridderhof weer tegengekomen bij Isreality-weekend. Hij is een echte liefhebber van het volk geworden (en hij was dit waarschijnlijk al met zijn verstand ten tijde van zijn column…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yeshua de Messias is de belichaming van de Torah