Omstreden Joodse gedenksteen toch geplaatst

DEN HAAG – Een omstreden Joodse gedenksteen is na een lange weg dan toch woensdagmiddag onthuld ter nagedachtenis aan de 179 weggevoerde leerlingen van het Joodsch Lyceum aan de Haagse Fischerstraat. Naast betrokkenen van de Paul Krugerschool waren rabbijn Katzman, wethouder De Jong, twaalf oud-leerlingen en uiteraard klokkenluidster Zoutendijk aanwezig. 

Lees ook een artikel op Joods erfgoed Den Haag

Door Levi Zoutendijk en Vincent Lengkeek
Dit artikel verscheen eerder op CIP.nl, Christenen voor Israël, Telegraaf.nl en andere media.

Vorig jaar raakte de school in opspraak toen Debbie Zoutendijk tijdens een bezoek aan het project Open Joodse Huizen van een docent gehoord zou hebben dat de school “vanwege geluiden uit de buurt” afzag van een Joods gedenkteken. In een boze brief werd dit later door Zoutendijk aan de kaak gesteld. De school zou uit angst voor vernieling door islamitische buurtbewoners van de plaquette hebben afgezien. De PVV stelde destijds Kamervragen over de kwestie. Binnen een week maakte het bestuur van de Haagse basisschool bekend opnieuw over de plaquette te gaan nadenken.

Bij de onthulling spraken oud-leerling Rolf Nihom (overleden april 2015) en wethouder Marjolein de Jong. Nihom legde uit dat de plaquette de weggevoerde en vermoorde kinderen en leraren moet helpen gedenken en bovendien de buurt hieraan kan herinneren. Daarnaast werd door leerlingen een gedicht voorgedragen. Het lyceum werd eind ’41 door de bezetter opgericht om de 276 Joodse leerlingen van het openbare onderwijs te weren.

Nihom vindt het een “buitengewoon”, maar “onvolprezen” project. “Het is bijzonder dat de plaquette er is gekomen. Ik ben volledig overtuigd dat de plaquette ook door het islamitische deel van de buurt goed wordt bejegend.” Opvallend is dat Nihom over een maand terug zal keren naar de school om te informeren of er vanuit de buurt reacties zijn op de plaquette. Een islamitische buurtbewoner die tegenover de plaquette woont, zegt dat de herdenkingsteen hem niet raakt en dat iedereen zich met zijn eigen zaken moet bemoeien, al geeft hij wel aan medelijden te hebben met de vermoorde kinderen.

Schooldirecteur Carelsen zag dat de kinderen tijdens de plechtigheid geëmotioneerd raakten en deze aan het eind ‘timide’ verlieten. Eerder gaf zij de ouders van de kinderen een brief mee over de herdenkingsbijeenkomst.

029
Oud-klasgenoot Wino vond de onthulling “heel bijzonder” en “bewonderenswaardig”. Het meest onder de indruk is hij van de medewerking van de kinderen, die hem en anderen rondleidde.
Leerlinge Chaima, die een gedicht voordroeg, zei dat ze het bijzonder vindt dat de ouderen zoveel vroegen en niet bang waren terug te keren naar de plek.De Nederlandse rabbijn Katzman merkte op: “Het is natuurlijk goed en belangrijk dat men weet wat er in de eigen straat is gebeurd. De stad Den Haag zou meer aandacht moeten besteden aan haar eigen Joodse geschiedenis.”
Eerder plaatste de gemeenteraad het schaalmodel van de verdwenen Joodse buurt duidelijker zichtbaar in het atrium van het Haagse gemeentehuis.De sobere, roestvrijstalen plaquette is ontworpen door twee kunstenaars en moet ruimte laten aan de verbeelding. Het is niet extra beschermd tegen mogelijk vandalisme.

Een gedachte over “Omstreden Joodse gedenksteen toch geplaatst”

  1. Met uiterste verbazing gelezen dat er in Den Haag klaarblijkelijk dermate gevoelige tenen zijn, door bestuurders of beslissers, dat men Joodse deportatiefeiten liever doodzwijgt en weg laat uit het collectieve geheugen. Toevalligheden bestaan m.i. niet en het is geweldig dat er alsnog zo’n gedenkteken is gekomen. Niet alleen maar mensenwerk, vooral ook Gods werk (ik ben geen aanhanger van de vervangingstheologie)…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.