Over YhT – Yeshua haTorah

Yeshua haTorah biedt waarachtig onderricht in de Torah

“Betrouwbaar onderricht in de Tora was in zijn mond en ongerechtigheid werd op zijn lippen niet gevonden. In vrede en in oprechtheid wandelde hij met Mij en velen bracht hij van ongerechtigheid terug. Want de lippen van de priester bewaren kennis en uit zijn mond zoekt men onderricht in de Tora, want een bode van Jahweh der heerscharen is hij.” (Mal. 2:7)

Yeshua haTorah

Mijn naam is Chr. Levi Zoutendijk, 38 jaar oud. Ik ben in 2005 door Jesjoea de Messias tot God (dat is: de Vadergekomen. Niet lang na mijn bekering leerde ik dat de Torah is ‘waar het op aankomt’ (Rom. 2:18), óók in Messias! Ik studeer als talmidim (discipel) graag op dit onderwerp. Deze site bestaat sinds begin 2012. De naam ontleent zich aan een het feit dat de eerste gelovigen Jesjoea “Yeshua, dé Torah” noemden (zie noot).

Bezoek de Introductiepagina van Yeshua haTorah!

Alhoewel ik alle aspecten van de Tora wil behandelen, richt ik mij voor een deel ook op het herstel van het Bijbelse Godsbeeld: de Vader als de Enige waarachtige God (Joh. 17:3). Want het is God om wie het uiteindelijk draait: Messias kwam om ons te verzoenen met de Vader. De Vader zal Messias straks als Zijn plaatsvervanger op aarde zenden, maar God blijft de Enige Almachtige.

Ik ben mij terdege van de verantwoordelijkheid bewust die het verkondigen van Bijbelse leer met zich meebrengt. Van elk woord (en elke daad) zullen we immers rekenschap moeten afleggen voor Messias. Jesjoea waarschuwde dat leraren die niet volgens de Tora leren, bij een geringe afwijking nog maar net binnen komen. Hoeveel te meer zullen vele leraren ‘geen dageraad’ kennen (Jes 8:20; Mt. 5)? Het geloof dat wij als het ware herontdekken, is als een een schat in een akker.

Daar gaan we dan ook enthousiast, maar zorgvuldig, mee om.  Ik heb de Vader lief en Zijn zoon Jesjoea en ik wil met u de wonderen van de Torah verder ontdekken. 

Werking van de Site

 • Bijbelverzen worden automatisch omgezet naar de Engelse New KJV-vertaling. Ik hoop dat er nog software beschikbaar komt voor een Nederlandse (en Hebreeuwse/Griekse) vertaling.
 • In vroegere stukken schreef ik Jeshua, tegenwoordig Jesjoea, omdat dit beter ‘rijmt’ met de Nederlandse taal (zie de website van Sofeer).
 • De site kan met Google translate worden vertaald door de knop linksboven. Raadt het uw kennissen over de grens aan!
 • Afbeeldingen op deze pagina’s zijn met toestemming overgenomen van een Messiasbelijdende kunstenares. De foto’s komen van eigen hand. Andere afbeeldingen komen (veelal) van rechtenvrije sites.
 • Ik gebruik de Godsnaam Jahweh op deze site, omdat de meeste geleerden menen dat dit de juiste naam is. Lees ook deze studie.
 • U kunt zich linksboven en onderaan de pagina inschrijven voor de nieuwsbrief met nieuwe YhT-berichten. U kunt ook altijd reageren onder artikelen of mij mailen.

Achtergrond

Ik maakte met mijn vrouw deel uit van een Torahgetrouwe gemeente en heden (2019) komen wij samen in een Messiaanse huisgemeente in ons eigen dorp, wat bestaat uit meerdere jonge gezinnen.

Kijk ook eens op de algemene site voor de Messiaanse Beweging: Messiaansebeweging.Startpagina.nl
…of bezoek een Google Map met Messiaanse gemeenten.

Startpagina screenshot
Startpagina M.B.

Sinds juni 2015 (G.J.) ben ik getrouwd met Sietske. Ze vertrouwt ook op Messias en geloofde al in Jahweh als enige waarachtige God. Ze onderzocht tijdens onze verkering opnieuw de Tora en kwam al snel tot de conclusie dat deze nog geldt. Zij zoek altijd naar waarheid en heeft echt de liefde van God in haar branden. We maakten wel eens samen muziek in een gemeente (zie foto).

Levi Sietske optreden

Wortels

Iets over mijn wortels: Mijn ouders kwamen als tiener in een ongelovig huis tot geloof. Bij mij thuis werd dan ook de Bijbel gelezen. Mijn voorfamilie komt uit Portugal en hebben sterk het Joodse in zich. Hier schreef ik ook over: Sefardische wortels? Ik voel me zeker sterk verbonden daarmee. Ik kan dat echter moeilijk verwoorden. Een jedid nefesh?

Mijn beste jeugdvriend bleek Joodse wortels te hebben ook na mijn bekering was een van mijn beste vrienden Joods. Ook waren mijn vrouw en ik bevriend met een Joodse man, een Shoa-overlevende (overleden 2016). Ik voelde me verder aardig thuis in Yerushalayim (foto’s).

Toch ben ik voor God en zijn Torah geen Jood, als de link verbroken is. Dat neemt niet weg dat je dan nog wel redelijk wat van het Joodse kan hebben.  Misschien dat ik door deze achtergrond ook snel de Torah ben gaan lezen en bestuderen na mijn bekering. Ik geloof in elk geval dat Gods Heilige Geest een ieder hiertoe wil brengen.

Over mijn naam: Ik gebruik mijn tweede voornaam (van geboorte) uit godsdienstige overwegingen; ik reken mij niet onder het traditionele christendom, wat Jezus ontdeed van veel dat hem lief is. Ik schreef het Nederlands Dagblad waarom – bij een topic (geplaatst).

Verder: Ik studeerde even Sociologie (UvA) en heb Communicatie (HHS) afgerond. Ik werk bij de Rijksoverheid in (beeld)communicatie.

Om meer mensen tot het ware geloof te trekken, maakte ik de eerder vermelde website Startpagina Messiaanse Beweging, met een kaart van Messiaanse Gemeentes. Ik werkte een jaar als vrijwilliger voor het Joods-Messiaanse tijdschrift Israel Today.

Dat was het dan. Dat de deze moderne boekrol u tot zegen mag zijn!

Mail: Levi Zoutendijk

Verder lezen:

 

18 gedachten over “Over YhT – Yeshua haTorah”

 1. Shalom Levi , goede informatie voor Messiach belijdende christenen. Wij mijn vrouw en ik zijn ook weer terug gegaan naar de shabbat als door Adonai vastgesteld feestdag eind der week .
  ik heb een vraag over het uitleggen van de Thora /Tenach ?brit chadasha door vrouwen in de gemeente . er zijn wel voorstanders van ,maar zijn er ook studies die opgrond van de Thora het afwijzen.

  1. Sjalom Roelof,

   Ik geloof dat ook de woorden van Jesjoea en de apostelen bindend zijn (die immers teruggrijpen op de Tora).
   Er wordt op basis van de scheppingsorde duidelijk gesteld dat alleen mannen in de eredienst lering mogen geven.
   Er zullen vast studies in overvloed zijn op dit onderwerp, maar tegenwoordig weinig hoorders.

  1. Sjalom,

   Ik meen van wel, zoals ik versch. art. op deze site betoog.
   Kernreden is dat God het Verbond in Jesjoea zijn bloed alleen met Juda en Israel sloot (Jer31) en dat gelovigen uit de volkeren hierbij mogen behoren.

   De apostelen leren duidelijk dat zonde het overtreden van de Tora inhoudt, en dat dit voor hen die in Messias zijn niet gepast is –
   ondanks enkele vage teksten die lijken te beweren dat de Tora heeft ingeboet.

  2. Als christen zijnde is de Thora ondergeschikt, het mag worden gebruikt als illustratie en als vergelijking e.d. maar niet als zodanig, Christus heeft de Thora en de Moses wet vervangen. Anders zou hij voor niets zijn gestorven, het tempel gordijn verscheurde op het moment dat hij stierf en als voorspellen geen enkele steen bleef overeen met de ware tempel, niet het paleis van Herodes, welke onterecht als het tempel van Solomon wordt beschouwen.

   1. Sjalom br. Frans,
    Dit na de eerste eeuwen zo geleerd, maar we zien in Hdn21 dus dat de eerste gemeente vasthield aan de Tora, die volgens God en Jesjoea altijd gelden zal, en ook als wetssysteem van Sion uit zal gaan (Jes2) bij Messias’ terugkomst.
    God is rechtvaardig en moet zich aan zijn eigen recht houden om mensen (middels Zijn Zoon) te beoordelen in het komende gericht.

    Jesjoea hield en ‘vervulde’ (legde uit) de Tora volkomen en kon daardoor ons zondeloos (zonder wetsovertreding) lam zijn. Daarmee is de tempeldienst door Messias (tijdelijk, zie Eze) veranderd, maar de rechtseis van God niet!

 2. Shalom,ik wilde een video bekijken van de joodse omroep.
  Een rest keert weder..maar kreeg het volgende bericht:De opgevraagde aflevering is niet gevonden.

  Voor de rest een prachtige site die er heel professioneel uitziet!

 3. Dag Levi,

  Ik zie hier op de site een prachtige link naar luisterboeken van de NBG vertaling.

  Weet jij ook of dit ook nog ergens compleet te downloaden is met alle bijbelboeken er in?

  Groeten en bedankt,
  Tim

 4. Levi,
  Je zegt bovenstaand: We worden in het oordeel ook naar de Torah nog beoordeeld. Wat bedoel je hiermee? Op wat worden we beoordeeld??
  Cees

  1. Sjalom Cees,
   In Mt. 12:36 zei Jesjoea: Maar Ik zeg u: Van elk ijdel woord, dat de mensen zullen spreken, zullen zij rekenschap geven op de dag des oordeels.
   Dit betekent dus van elk woord, en elke daad.
   De Tora legt uit wat de straffen (in principe) zijn.

   Van velen zal Jesjoea zeggen dat het wetsverachters waren (wettelozen).
   Volgelingen die niet wisten dat de Tora gold, zal Jesjoea wellicht ‘billijk’ oordelen.

 5. Shalom Levi,
  Bedankt voor jouw goede site. Heel leerzaam en zeker een aanvulling op alles wat er al is.
  Ik ga er wat op lezen en dan ook anderen erop wijzen (familieleden, vrienden), die gewoon christelijk zijn.
  Mijn familie gelooft, dat sommige gedeeltes in de Bijbel alleen voor Joden zijn geschreven en niet voor christenen. Dat geloof ik niet. Ik geloof, dat de gehele schrift voor ons geldt. Maar hoe kun je dit aanhand van Gods Woord aantonen?
  Ook heb ik contact met iemand, die niet gelooft, dat Israël, de Joden Gods volk zijn. Hij denkt, dat je dat geestelijk moet zien.
  Ik wens je Gods zegen bij je site, die overigens goed overzichtelijk is.
  Groetjes,
  Esther

  1. Hoi Esther,
   Iemand beviel me vandaag een pagina uit mijn Bijbel te scheuren. Het was de Titelpagina van het ‘Nieuwe Testament’…
   Er is inderdaad niet echt een verschil, al is de Torah wel ‘vernieuwd’.
   Maar hoe het nou zit schrijf ik in dit artikel. Het is wel wat theoretisch. Er zijn ook andere artikelen over dit onderwerp, bijvoorbeeld deze en over het Ene Verbondsvolk dat wij vormen, schrijf ik hier .

   In het kort wordt het Verbond (Torah) vlg. Jer. 31 vernieuwd met Israël en Juda. In Jeshua, die de Torah volmaakt deed en uitlegde (Mt. 5), komen wij bij Israël (o.a. Ef. 2). In Jeshua worden we rechtvaardig verklaard; alsof we de Torah al helemaal deden, en zo wil de Vader ook dat we blijven wandelen, want het is een Leer van liefde. We worden in het oordeel ook naar de Torah nog beoordeeld.
   Vertel je kenissen dat ze voor ‘wet’ en ‘recht’ Torah (meestal) moeten invullen, de Torah herlezen en de Bijbel in zijn context moet lezen.

   De Torah kan echter alleen in een zgn. Theocratie gehouden worden, wat pas weer komt met Zijn komende zoon. Nu leeft het Koninkrijk al in onze harten, waar de Torah ook op staat geschreven, en zo moeten we zo goed mogelijk de Torah houden; met hart, ziel en verstand, naar wat nu mogelijk is. En dat is heel veel. De eredienst met offers is wel veranderd. Die keek alleen uit op Jeshua.

   Wees sterk en moedig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yeshua de Messias is de belichaming van de Torah