Studie Voorganger Lengkeek over Joh1

Charlie Lengkeek, voorganger van de Messiaanse Gemeente Tesjoeva (Emmeloord) schreef een dertig pagina tellende Bijbelstudie over het wezen van Messias.

Lengkeek: ‘Veel oprecht gelovige broeders en zusters in christelijke- en ook in Messiaanse kringen belijden gelukkig terecht dat Jesjoea de Zoon van God is.
Een grote meerderheid gelooft echter ook het omgekeerde: dat Jesjoea God de Zoon is, dus God in het vlees. De vraag is of dat ook zo gezegd mag worden, hoe schokkend die tegenwerping ook mag zijn.

Lees en onderzoek verder!
Johannes 1: Wie-Wat, het Woord?

6 gedachten over “Studie Voorganger Lengkeek over Joh1”

 1. Goede studie en ik kan me hierin helemaal vinden.
  Jammer dat dit nodig is, in messiaanse kringen is er helaas een tendens om van bijzaken , hoofdzaken en strijdzaken te maken.

 2. Shalom broeder Charlie,
  Ik heb zojuist met veel interesse uw Studie gelezen over Joh.1 ‘het Woord’. Ik wil reageren op de stelling dat Yeshu “niet geheel zonder zonden was”. Het klopt wat u daar over zegt. In het Lucas Evangelie lees je namelijk:
  Luc.2:51 “Hij (Yeshu) … was hen voortaan gehoorzaam.” Letterlijk staat er: Hij onderwierp zich aan hen. Dat betekent dat hij zich ‘voordien’ niet aan hen had onderworpen (c.q. ongehoorzaam was) en dat hij bij zichzelf te rade is gegaan of hij (mogelijk) het 5e gebod had overtreden. De daarop volgende zin lijkt dat te bevestigen:
  Luc.2:52 “ … zijn wijsheid nam nog toe. Hij kwam steeds meer in de gunst bij Alaha en de mensen.” Door zijn karakter en inborst komt hij in de gunst bij God (Elohim/Alaha). En dat zijn ‘wijsheid’ toeneemt geeft aan dat hij geen God (of goddelijk persoon) was bij zijn geboorte; zo’n persoon zou vanaf zijn geboorte immers al die kwaliteiten bezitten!
  Ik geloof daarom dat Yeshu zich net als de andere mensen moest laten dopen (de doop der bekering tot vergeving van zonden), ook bij hem moest alle ‘ongerechtigheid’ van de voorafgaande 30 jaar worden weggewassen.

  1. Ik geloof wel dat Jesjoea geheel zonder zonde was. Niet alleen omdat hij de Tora niet overtrad, maar ook omdat hij hogere bedoelingen van de Tora voorleefde.
   Elk mens zondigt leert de Bijbel, en dus is er een mens voor nodig die uit de Geest geboren wordt en door de Geest geleid wordt, om dit te volbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.