Over YhT – Yeshua haTorah

Yeshua haTorah biedt waarachtig onderricht in de Torah

“Betrouwbaar onderricht in de Tora was in zijn mond en ongerechtigheid werd op zijn lippen niet gevonden. In vrede en in oprechtheid wandelde hij met Mij en velen bracht hij van ongerechtigheid terug.
Want de lippen van de priester bewaren kennis en uit zijn mond zoekt men onderricht in de Tora, want een bode van Jahweh der heerscharen is hij.” (Mal. 2:7)

Yeshua haTorah

Mijn naam is Chr. Levi Zoutendijk, 34 jaar oud. Ik ben in 2005 door Jesjoea de Messias tot God gekomen. Niet lang na mijn bekering leerde ik dat de Torah is ‘waar het op aankomt’ (Rom. 2:18), óók in Messias!
Ik bestudeer als talmidim (discipel) graag dit onderwerp. Deze site bestaat sinds begin 2012. De naam ontleent zich aan een het feit dat de eerste gelovigen Jesjoea “Yeshua, dé Torah” noemden (zie noot).

Ik sprak onder andere in de gemeenten Beet Mokum, Bet Echad en Immanuël. Bij de laatste gemeente verzorgde ik onder anderen de parasja.
Daarnaast neem ik met mijn vrouw Sietske Hebreeuwse-Nederlandse liederen op (gitaar-zang-viool).

Bezoek de Introductiepagina van Yeshua haTorah!

Alhoewel ik alle aspecten van de Tora wil behandelen richt ik mij voor een deel ook op het herstel van het Bijbelse Godsbeeld: de Vader als de Enige waarachtige God (Joh. 17:3). Want het is God om wie het uiteindelijk draait: Messias kwam om ons te verzoenen met de Vader. De Vader zal Messias straks als Zijn plaatsvervanger op aarde zenden, maar God blijft de Enige, de Almachtige.

Ik ben mij terdege van de verantwoordelijkheid bewust die het verkondigen van Bijbelse leer met zich meebrengt. Van elk woord (en elke daad) zullen we immers rekenschap moeten afleggen voor Messias.
Jesjoea waarschuwde immers dat broeders met de bediening van leraar die niet volgens de Tora leren, bij een geringe afwijking nog maar net binnen komen (Mt. 5:17-20). Hoeveel te meer zullen vele leraren ‘geen dageraad’ zullen kennen (Jes 8:20; Mt. 5)?

Het geloof dat wij als het ware herontdekken, is als een een schat in een akker. Daar gaan we dan ook enthousiast, maar zorgvuldig, mee om.
Ik heb de Vader lief en Zijn zoon Jesjoea en ik wil met u de wonderen van de Torah verder ontdekken.

 • Mail mij om contact op te nemen (levizoutendijk@gmail.com)
 • U steunt mij met uw gift bij de aanschaf van o.a. boeken en Bijbelsoftware.
  U schenkt via onderstaande PayPal-knop of direct op rekeningnummer: NL55INGB0793017971 o.v.v. Gift YhT.
  – Dank u!

 

Werking van de Site

 • Bijbelverzen worden automatisch omgezet naar de NKJV. Ik hoop dat er nog software beschikbaar komt voor een Nederlandse (en Hebreeuwse/Griekse) vertaling.
 • Ik verwijs soms wel eens naar een site die inhoud bevat waar ik het niet helemaal mee eens ben verder, dat is onoverkomelijk, dat begrijpt u. Ieder is bovendien verantwoordelijk alles zelf te toetsen, ook mijn eigen stukken.
 • In vroegere stukken schreef ik Jeshua, tegenwoordig Jesjoea, omdat dit beter ‘rijmt’ met de Nederlandse taal (zie de website van Sofeer).
 • Wat betreft de Navigatie op de site: Men kan door de meer dan driehonderd berichten naar beneden scrollen.  De hompage kan altijd bereikt worden door bovenaan ‘Yeshua haTorah’ aan te klikken. Verder zijn er o.a. menuknoppen, categorieën, tags en een zoekbalk (rechtsboven).
 • De site kan met Google translate worden vertaald door de knop linksboven. Raadt het uw kennissen over de grens aan!
 • Enige Afbeeldingen op deze pagina’s zijn met toestemming overgenomen van een Messiasbelijdende kunstenares. De foto’s komen uit eigen hand. Andere afbeeldingen komen (veelal) van rechtenvrije sites.
 • Ik gebruik de namen ‘JHWH‘ en ‘Jesjoea‘ op deze site. Welke klinkers bij de Godsnaam JHWH horen is niet absoluut zeker, maar veelal stemmen geleerden overeen bij AdonaiJahweh. Lees ook deze studie.
 • U kunt zich linksboven en onderaan de pagina inschrijven voor de nieuwsbrief met nieuwe YhT-berichten. Ook kunt u op de hoogte blijven via het (passieve) facebook-platform.
  U kunt ook altijd reageren onder artikelen of mij mailen.

Achtergrond in de Messiaanse Beweging

Ik ben ongeveer tien jaar geleden tot geloof gekomen, en heb daarvan acht jaar deel uitgemaakt van Messiaanse gemeenten.
Tijdelijk bezoeken wij uit noodzaak helaas geen Messiaanse gemeente. Mocht u eens samen de sabbat door willen brengen, neem dan contact op.

Om meer mensen tot het ware geloof te trekken, maakte ik de eerder vermelde website Startpagina Messiaanse Beweging, met een kaart van Messiaanse Gemeentes. Deze site en kaart zijn vele tienduizenden keren bekeken . De site wordt door drie Messiaanse gemeentes en een webshop financieel ondersteund.

Ook folder ik o.a. bij christelijke evenementen, om christenen tot de Tora, de ‘wet der liefde’, te trekken.

Startpagina screenshot
Startpagina M.B.

 

 

 

 

 

Privé

Sinds Pesach van 2013 (G.J.) heb ik een relatie met een bijzondere vrouw: Sietske Zoutendijk. Medio 2015 zijn we getrouwd. Ze vertrouwt ook op Messias en geloofde al in de leer van de Enige God. Ze onderzocht voor onze verkering opnieuw de Tora en kwam al snel tot de conclusie dat deze nog geldt. Zij zoekt altijd naar waarheid en heeft echt de liefde van God’in haar branden.

Sinds begin 2017 werk ik op bij het Ministerie van Algemene Zaken als metadataspecialist. Ik verbeter daar de rijksbrede mediacollectie.

Joodse achtergrond

Iets over mijn wortels: Mijn ouders kwamen als tiener tot geloof, terwijl hun ouders niet geloofden. Thuis werd dan ook de Bijbel gelezen. Mijn grootmoeder Louise (1933-2015) sprak van Joods bloed, al haar vaders broers waren typisch Joden, zei ze. Hier schreef ik ook over: Sefardische wortels? Ik voel zeker veel die kant op. Ik kan dat echter moeilijk verwoorden. Een jedid nefesh?

Mijn beste jeugdvriend bleek Joods te zijn en ook na mijn bekering was een van mijn beste vrienden Joods. Ook raakte ik rond 2006 goed bevriend met een Joodse man, een Shoa-overlevende. Hij stierf in 2016.

Toch ben ik voor God en zijn Torah geen Jood, als de link (familiefoto’s) verbroken is. Dat neemt niet weg dat je dan nog wel redelijk wat van het Joodse kan hebben.  Misschien dat ik door deze achtergrond ook gelijk de Torah ben gaan lezen en bestuderen na mijn bekering. Ik geloof in elk geval dat Gods Heilige Geest een ieder hiertoe wil brengen.

Over mijn naam: Ik gebruik mijn tweede voornaam (van geboorte) uit godsdienstige overwegingen; ik reken mij niet onder het traditionele christendom, die Jezus tot het enige belangrijke maakte van het geloof. (De naam Levi was eigenlijk al mijn ouders eerste keus). Ik schreef het  Nederlands Dagblad laatst waarom – bij een topic (geplaatst).

Opleidingen en hobby’s

Verder: Ik studeerde even Sociologie (UvA) en heb Communicatie (HHS) afgerond. Voor dit laatste liep stage bij de Gemeenteraadsvoorlichting van Den Haag, waar ik web- en persberichten schreef.
Eind 2015 begon ik de opleiding tot leraar Nederlands, ook vanwege de werkgelegenheid.

Ik werkte meer dan een jaar als vrijwilliger voor het Joods-Messiaanse tijdschrift Israel Today. Ik vertaalde een deel van de webberichten vanuit het Engels en Duits voor de website. Ook vertaalde ik een e-boek van professor A. Buzzard, getiteld: ‘Wie is Jezus?’

Ook zong ik graag in het Ivrietkoor Al Naharoth, waarvoor ik de website maakte en deze verzorg ik nog.

Dat was het dan. Dat de deze moderne boekrol u tot zegen mag zijn!

Mail: Levi Zoutendijk

Verder lezen:

[googleplusauthor] (Google+) rel=”author”

Yeshua haTorahon

13 gedachten over “Over YhT – Yeshua haTorah”

  1. Sjalom,

   Ik meen van wel, zoals ik versch. art. op deze site betoog.
   Kernreden is dat God het Verbond in Jesjoea zijn bloed alleen met Juda en Israel sloot (Jer31) en dat gelovigen uit de volkeren hierbij mogen behoren.

   De apostelen leren duidelijk dat zonde het overtreden van de Tora inhoudt, en dat dit voor hen die in Messias zijn niet gepast is –
   ondanks enkele vage teksten die lijken te beweren dat de Tora heeft ingeboet.

 1. Shalom,ik wilde een video bekijken van de joodse omroep.
  Een rest keert weder..maar kreeg het volgende bericht:De opgevraagde aflevering is niet gevonden.

  Voor de rest een prachtige site die er heel professioneel uitziet!

 2. Dag Levi,

  Ik zie hier op de site een prachtige link naar luisterboeken van de NBG vertaling.

  Weet jij ook of dit ook nog ergens compleet te downloaden is met alle bijbelboeken er in?

  Groeten en bedankt,
  Tim

 3. Levi,
  Je zegt bovenstaand: We worden in het oordeel ook naar de Torah nog beoordeeld. Wat bedoel je hiermee? Op wat worden we beoordeeld??
  Cees

  1. Sjalom Cees,
   In Mt. 12:36 zei Jesjoea: Maar Ik zeg u: Van elk ijdel woord, dat de mensen zullen spreken, zullen zij rekenschap geven op de dag des oordeels.
   Dit betekent dus van elk woord, en elke daad.
   De Tora legt uit wat de straffen (in principe) zijn.

   Van velen zal Jesjoea zeggen dat het wetsverachters waren (wettelozen).
   Volgelingen die niet wisten dat de Tora gold, zal Jesjoea wellicht ‘billijk’ oordelen.

 4. Shalom Levi,
  Bedankt voor jouw goede site. Heel leerzaam en zeker een aanvulling op alles wat er al is.
  Ik ga er wat op lezen en dan ook anderen erop wijzen (familieleden, vrienden), die gewoon christelijk zijn.
  Mijn familie gelooft, dat sommige gedeeltes in de Bijbel alleen voor Joden zijn geschreven en niet voor christenen. Dat geloof ik niet. Ik geloof, dat de gehele schrift voor ons geldt. Maar hoe kun je dit aanhand van Gods Woord aantonen?
  Ook heb ik contact met iemand, die niet gelooft, dat Israël, de Joden Gods volk zijn. Hij denkt, dat je dat geestelijk moet zien.
  Ik wens je Gods zegen bij je site, die overigens goed overzichtelijk is.
  Groetjes,
  Esther

  1. Hoi Esther,
   Iemand beviel me vandaag een pagina uit mijn Bijbel te scheuren. Het was de Titelpagina van het ‘Nieuwe Testament’…
   Er is inderdaad niet echt een verschil, al is de Torah wel ‘vernieuwd’.
   Maar hoe het nou zit schrijf ik in dit artikel. Het is wel wat theoretisch. Er zijn ook andere artikelen over dit onderwerp, bijvoorbeeld deze en over het Ene Verbondsvolk dat wij vormen, schrijf ik hier .

   In het kort wordt het Verbond (Torah) vlg. Jer. 31 vernieuwd met Israël en Juda. In Jeshua, die de Torah volmaakt deed en uitlegde (Mt. 5), komen wij bij Israël (o.a. Ef. 2). In Jeshua worden we rechtvaardig verklaard; alsof we de Torah al helemaal deden, en zo wil de Vader ook dat we blijven wandelen, want het is een Leer van liefde. We worden in het oordeel ook naar de Torah nog beoordeeld.
   Vertel je kenissen dat ze voor ‘wet’ en ‘recht’ Torah (meestal) moeten invullen, de Torah herlezen en de Bijbel in zijn context moet lezen.

   De Torah kan echter alleen in een zgn. Theocratie gehouden worden, wat pas weer komt met Zijn komende zoon. Nu leeft het Koninkrijk al in onze harten, waar de Torah ook op staat geschreven, en zo moeten we zo goed mogelijk de Torah houden; met hart, ziel en verstand, naar wat nu mogelijk is. En dat is heel veel. De eredienst met offers is wel veranderd. Die keek alleen uit op Jeshua.

   Wees sterk en moedig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Yeshua de Messias is de belichaming van de Torah